Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


tigris piton

Megjelenése

A tigrispiton hossza elérheti a 7 métert, legtöbbször azonban rövidebb. Testtömege meghaladhatja a 100 kilogrammot. Testének színezete sárgás-fehér, melyet nagy barna foltok díszítenek. A hím kloákanyílásánal sarkantyúk találhatók, melyek a párzásnál játszanak szerepet. Nyelvével vizsgálja meg, ha van zsákmány a közelben. A piton az alsó és felső ajkán lévő igen érzékeny hőreceptorokkal érzékeli a meleg vérű állatok testmelegét.

Életmódja

Az állat magányos lény. Nagyjából fákon él. A piton úgy mászik fára, hogy rátekeredik a törzsére és pikkelyeivel kapaszkodik belé. Aztán ráfonódik egy ágra és addig függ ott, amíg észrevesz egy alatta járó áldozatot. Tápláléka kis emlősállatok, szarvasok, disznók és majmok. Áldozatát szorítás által öli meg. Becslések szerint a tigrispiton maximum 40 évig él, de fogságban tartva több évig is elélhet és a hossza is nagyobb lehet úgy.

Szaporodása

Az ivarérettséget 3 éves korban éri el. A nőstény 60-100 tojást rak. Kora előrehaladtával egyre több tojás kerül a fészekaljba. A nőstény a tojások köré tekeredik, az ideális költési hőmérséklet 36 °C. Ha ez alá csökken a hőmérséklet, akkor az anyapiton képes a fészket felmelegíteni akár 7 °C-kal. A kis pitonok 60-80 nap múlva kelnek ki.

 
 

 

Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 15566
30 nap: 100
24 óra: 1